RESEARCH PAPER
Methods chosen by parents of preschoolers to prevent vitamin D deficiency
			
	
 
More details
Hide details
	
	
									
				1
				Instytut Pielęgniarstwa, Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, 
Dyrektor Instytutu Pielęgniarstwa – mgr M. Wojtal
				 
			 
						
				2
				Dieta Plus. Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne w Opolu,
Kierownik – mgr J. Gruszka
				 
			 
										
				
				
		
		 
			
			
		
		
		
		
		
		
	
					
		
	 
		
 
 
Med Srod. 2015;18(2):26-31
 
 
KEYWORDS
ABSTRACT
Introduction:
Results of the epidemiologic studies conducted over recent years indicate vitamin D deficiency, especially among children and young people. The following factors affecting occurrence of vitamin D deficiencygrowth should be mentioned:  improper  lifestyle, using UV filters and inadequate vitamin D intake. The aim of the research was an attempt to evaluate action carried out as part of preschoolers' vitamin d deficiency prophylaxis taken by their parents.
Material and Methods:
The research was conducted in 2014. The group contained 118 parents of children aged 4–6. The method of the diagnostic survey was utilized in the research with poll used as a technique and author's survey questionnaire provided as a tool. The obtained results of the research underwent statistical analysis. In order to define the existence of the differences or correlations between analyzed immeasurable parameters, chi–square test was used.
Results:
Most of the interviewed parents supply their children  with  fish;  14.4%  (n=17)  do  this  2–3  a  week; 8.5% (n=10) would never serve their children fish. Whole milk, cheese and eggs were most frequently chosen among products  containing  vitamin  D.  Children of  93.2% (n=110)  of  the  interviewed parents  spend at least two hours a day outdoors from April to September. However, less than 89.8% (n=106) of the parents state that that children’s skin is protected with UV sunscreen at the time. 14.4% (n=17) of the interviewed parents provide their kids with vitamin D on a daily basis, all year around. Cod liver oil is the most common preparation chosen by parents who declared vitamin D supplementation.
Conclusions:
On-going education of parents concerning nutrition principles of children seems necessary as they are responsible for  cultivating good eating habits among the young.
		
	
		
REFERENCES (17)
			
	1.
	
		Czech-Kowalska J.: Najnowsze wytyczne suplementacji witaminą D w kontekście ogólnoustrojowych konsekwencji niedoboru witaminy D u dzieci. Klinika Pediatryczna. Algorytmy w pediatrii 2014; 22: 7007-7012.
		
	 
	 
 			
	2.
	
		Wesół-Kucharska D., Książyk J.: Pytania do ekspertów. Witamina D, krzywica oraz profilaktyka krzywicy i osteoporozy. Medycyna Praktyczna. Pediatria 2014; 2: 91-95.
		
	 
	 
 			
	3.
	
		Płudowski P., Konstantynowicz J., Jaworski M., Abramowicz P., Ducki Cz.: Ocena stanu zaopatrzenia w witaminę D w populacji osób dorosłych w Polsce. Standardy Medyczne/ Pediatria 2014; 11: 609-617.
		
	 
	 
 			
	4.
	
		Rowicka G., Strucińska M., Ambroszkiewicz J.: Status witaminy D u dzieci z alergią na białka mleka krowiego. Developmental Period Medicine 2012; XVI: 4: 307-312.
		
	 
	 
 			
	5.
	
		Socha P.: Witamina D i K – wskazania do suplementacji niemowląt. Klinika Pediatryczna. Laryngologia 2014; 22(2): 248-252.
		
	 
	 
 			
	6.
	
		Włodarek D.: Suplementacja witaminowa u dzieci i dorosłych. Klinika Peditryczna. Pediatria ogólna 2012; 20(4): 467-472.
		
	 
	 
 			
	7.
	
		Książyk J., Wolska H.: Pytania do ekspertów. Witamina D i dermatologia. Medycyna Praktyczna. Pediatria 2010; 4: 111-113.
		
	 
	 
 			
	8.
	
		Karczmarewicz E., Kryśkiewicz E., Płudowski P.: Plejotropowe działanie witaminy D – najnowsze wytyczne dla dzieci i młodzieży. Klinika Pediatryczna 2012; 20(5): 5131-5134.
		
	 
	 
 			
	9.
	
		Kozioł-Kozakowska A., Piórecka B.: Neofobia żywieniowa – jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Standardy Medyczne. Pediatria 2013; 1: 80-85.
		
	 
	 
 			
	10.
	
		Sybilski A.J., Michalczuk M.: Zasady żywienia dzieci w drugim i trzecim roku życia. Pediatria&Medycyna Rodzinna 2010; 6(3): 182-188.
		
	 
	 
 			
	11.
	
		Harton A.: Zachowania żywieniowe dzieci w Polsce. W: Szymborski J., Zatoński W. (red.): Zdrowie dzieci i młodzieży w wymiarze socjomedycznym. Wszechnica Polska Szkoła Wyższa w Warszawie 2013. Dostępne: 
http://wszechnicapolska.edu.pl... publikacje-cyfrowe/J-Szymborski-W-Zatorski-Zdrowie-dzieci-i-mlodziezy-II-2013.pdf.
 
		
	 
	 
 			
	12.
	
		Szponar L., Sekuła W., Rychlik E. i wsp.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Warszawa: Prace IŻŻ 2003; 101: 896.
		
	 
	 
 			
	13.
	
		Kostecka M.: Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jako niezbędny element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2013; 3(3):257-263.
		
	 
	 
 			
	14.
	
		Chmiel-Perzyńska I., Derkacz M., Perzyński A.: Nadmierna masa ciała i jej uwarunkowania u dzieci w wieku 4-8 lat. Family Medicine&Primary Care Review 2013; 15(3): 301-302.
		
	 
	 
 			
	15.
	
		Geller-Michalska K., Grabska-Nadolska M., Niedbalska I. i wsp.: Analiza trybu życia i nawyków żywieniowych małych dzieci. III Ogólnopolski Zjazd Pediatrycznego Forum Profilaktyki Chorób Cywilizacyjnych. Streszczenia prac oryginalnych. Łódź 2011.
		
	 
	 
 			
	16.
	
		Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H. i wsp.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lat (13-36 miesięcy), opracowane przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii. Pediatria Polska 2008; 82: 93-95.
		
	 
	 
 			
	17.
	
		Charzewska J. (red.): Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia. IŻŻ 2011.