Katedra Gerontologii Społecznej, Instytut Pracy Socjalnej Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie.
Dyrektor Instytutu i Kierownik Katedry: prof. UP dr hab. N. Pikuła
CORRESPONDING AUTHOR
Anna Mirczak
Instytut Pracy Socjalnej
os. Stalowe 17, 31-922 Kraków
tel. (12) 662 79 50
Introduction: The problem of malnutrition increases with age and according to epidemiological data the risk of malnutrition affected almost 5–10% of the elderly population. Early identification and treatment of malnutrition among the elderly can reduce or prevent from hospitalization, reduce complications, decrease mortality and improve quality of life. The aim of the present study was to assess the nutritional habits and to evaluate the risk factors of malnutrition among older residents of the rural areas. In addition, studies were conducted to investigate the effect of malnutrition on their health along with quality of life.
Material and Methods: The group of respondents consisted of 203 participants aged 65 years and over, living in the rural areas in Małopolska. The risk of malnutrition was assessed by NSI Determine Checklist scale. The analysis of collected data employed the statistical package SPSS 19 for Windows.
Results: 61.6% (n= 203) of the participants were females. The evaluated group was characterized by a high and medium risk of malnutrition (42.2% and 33.2%). Female gender, low level of education and poverty (inadequate financial situation) were strongly associated with higher risk of malnutrition among the older residents of the rural areas.
Conclusions: Malnutrition was linked with gender, level of education and financial status. On top of that the level of quality of life was much worse in respondents exposed to high and medium risk of malnutrition.
REFERENCES(24)
1.
Wojszel Z.B.: Niedożywienie i dylematy leczenia żywieniowego w geriatrii. Postępy Nauk Medycznych 2011; 8: 649- 657.
Kostka T.: Odżywianie osób starszych (w): Kostka T., Koziarska- Rościszewska M. (ed.): Choroby wieku podeszłego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.
Wojszel Z.B.: Niedożywienie i otyłość (w): Wieczorowska- Tobis K., Talarska D. (ed.): Geriatria i Pielęgniarstwo Geriatryczne. Podręcznik dla studiów medycznych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010: 303.
Wyka J.: Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2009.
Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., Kołłajtis D.: Stan odżywienia i uzębienia u osób w wieku podeszłym w Polsce (w:) Mossakowska M., Więcek A., Błędowski P. (ed.): Aspekty medyczne, psychologiczne, socjologiczne i ekonomiczne starzenia się ludzi w Polsce. Wydawnictwo Naukowe Termedia, Poznań 2012: 335-357.
Kołłajtis-Dołowy A., Pietruszka B., Olszanecka-Glinianowicz M. i wsp.: Zwyczaje żywieniowe osób w wieku podeszłym (w:) Mossakowska M., Więcek A., Błędowski P. (ed.): Aspekty medyczne, psychologiczne, socjologiczne i ekonomiczne starzenia się ludzi w Polsce. Wydawnictwo Naukowe Termedia, Poznań 2012: 359-378.
Kempen G. I., Miedema I., Ormel J. i wsp.: The assessment of disability with the Groningen Activity Restriction Scale. Conceptual framework and psychometric properties. Soc Sci Med 1999: 1601-1610.
Barrocas A., White J. V., Gomez C. i współ.: Assessing health satus in the elderly: the nutrition screening initiative. J Health Care Poor Underserved 1996: 7 (3): 210-218.
Wojszel Z. B.: Geriatryczne zespoły niesprawności i usługi opiekuńcze w późnej starości. Analiza wielowymiarowa na przykładzie wybranych środowisk województwa podlaskiego. Trans Humana, Białystok 2009.
Waśkiewicz A., Sygnowska E., Broda G.: Ocena stanu zdrowia i odżywienia osób w wieku powyżej 75 lat w populacji polskiej. Badanie Wobasz-Senior. Brom Chem Toksykol 2012; (3): 614-8.
Chen CC. H., Tang S.T., Wang C. i wsp.: Trajectory and determinants of nutritional health in older patients during and six-month post-hospitalisation. J Clin Nurs 2009; 18 (23): 3299-307.
Crogan N. L., Pasvogel A.: The influence of protein-calorie malnutrition on quality of life in nursing homes. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2003; 58 (2): 159-164.
Simsek H., Meseri R., Sahin S. i wsp.: Prevalence of food insecurity and malnutrition, factors related to malnutrition in the elderly. A community-based, cross-sectional study from Turkey. European Geriatric Medicine 2013: 1-5.
Pikuła N.: Etos starości w aspekcie społecznym. Gerontologia dla pracowników socjalnych. Wyższa Szkoła Filozoficzno- Pedagogiczna Ignatianum. Wydawnictwo WAM, Kraków 2011.
We process personal data collected when visiting the website. The function of obtaining information about users and their behavior is carried out by voluntarily entered information in forms and saving cookies in end devices. Data, including cookies, are used to provide services, improve the user experience and to analyze the traffic in accordance with the Privacy policy. Data are also collected and processed by Google Analytics tool (more).
You can change cookies settings in your browser. Restricted use of cookies in the browser configuration may affect some functionalities of the website.